Mijn reis naar Suriname in hoogtepunten

Alweer drie jaar geleden was ik, samen met zo’n 20 medestudenten van de HTRO-opleiding die ik deed, op studiereis in Suriname. Nadat we een half jaar lang les hadden gehad over het land, konden we met eigen ogen zien hoe het er met de toeristische faciliteiten was geteld. In twee weken trokken we van hoofdstad Paramaribo naar onder andere Frederiksdorp, het Brokopondomeer en Danpaati. Ondanks dat het alweer drie jaar geleden is, kan ik me nog goed herinneren hoe ongelofelijk groen Suriname was! En dan te bedenken dat ik nog niet eens de helft van het land heb gezien. Een kleine terugblik naar drie jaar geleden in vijf hoogtepunten.

Reuzenschildpadden op het strand

Op dag twee van onze reis ging ik voor het eerst in mijn leven reuzenschildpadden zien! We waren in april in Suriname en dat betekend dat het voor de schildpadden tijd is om hun eitjes te leggen. Dit doen ze door het strand op te kruipen, (hoe noem je het als een schildpad zich voortbeweegt?) met hun poten een gat te graven in het zand, de eitjes daarin te leggen om tot slot het gat weer dicht te gooien met zand.

Als je het zo leest lijkt het vrij logisch, maar ik vond het echt heel bijzonder om in het echt te zien. Ten eerste had ik dus nog nooit zo’n huge schildpad in het echt gezien. Daarnaast heeft het iets spannends, want je moet in het donker het strand op en door een speciaal licht, waar de schildpad geen last van heeft, zie je wat er gebeurt. Ik weet nog goed dat enkele mensen uit de groep het dieronvriendelijk vonden om dit te doen en daar hebben ze eigenlijk wel een beetje gelijk in. Stel je voor dat er een groep toeristen met een camera aan jouw bed staat als je aan het bevallen bent.. Ik zou het ook niet snel weer doen, maar eerlijk is eerlijk, het was een mooie ervaring!

(Haha dit is trouwens niet de reuzenschildpad zoals je waarschijnlijk al snapte, maar ik heb daar toen geen foto’s van gemaakt.)

Mijn verjaardag in de Boembus

Omdat we ook op 20 april in Suriname waren, vierde ik er mijn verjaardag! Op zich hecht ik niet super veel waarde aan mijn verjaardag, dus ik vond het best leuk om deze eens in een ander land én met andere mensen dan normaal te vieren. Het was super toevallig, maar wel héél leuk, dat we de avond/nacht van 19 op 20 april met de hele club een zogenaamde “boembus” regelden.

Mensen die ooit in Paramaribo zijn geweest weten precies wat ik bedoel ;). Heel simpel gezegd is de boembus eigenlijk een soort rijdende discotheek. Met onze groep van zo’n 25 man stapten we in de cabrio bus, de muziek ging aan en daar gingen we. Eerst voelt het heel gek om te dansen in een bus die rondjes rijdt door de stad. Maar na een tijdje is het eigenlijk zo leuk dat je er niet meer uit wil, haha.

Tocht met een korjaal

Als je in Suriname bent ontkom je er niet aan, een tocht met een korjaal. En behalve dat je na een tijdje een behoorlijk houten kont krijgt vond ik het helemaal niet erg. Ik hou ervan om gewoon lekker om me heen te kijken.

Vanuit Paramaribo vertrokken we met de boot naar Ston Island bij het Brokopondomeer. Het Brokopondomeer vond ik echt heel bijzonder. Omdat de bomen in dit stuwmeer nooit zijn omgekapt steken overal nog kale boomstammen uit. Het was dan ook wel een klein beetje spannend toen we voor het eerst met een korjaal over het meer gingen. Gelukkig kennen de stuurmannen het meer op hun duimpje en zigzaggen ze met gemak tussen alle boomstammen door.

Nog verder naar het zuiden gelegen is de schitterende Danpaati River Lodge.

Paramaribo, Paramaribo-oh-oh!

Paramaribo is hét centrum van Suriname. Hoewel het de hoofdstad is, is het helemaal niet zo groot en dat maakt het juist zo leuk. Wat mij in eerste instantie het meest opviel aan de stad was de slechte staat van de huizen en straten. Veel van de karakteristieke houten huizen stonden echt op instorten en dat vond ik zo zonde, want dat is juist wat Paramaribo zo bijzonder maakt!

Leuk om te doen in Paramaribo: een bezoekje brengen aan een overdekte markt, door de Keizerstraat lopen waar de synagoge en moskee naast elkaar staan en natuurlijk langs de Waterkant naar Fort Zeelandia!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: