Waarom ik samen met mijn moeder vrijwilligerswerk ga doen in Kenia

Je moet mij niet vragen welke bestemmingen nog op mijn verlanglijstje staan, want voor je het weet heb ik bijna alle landen en steden ter wereld opgenoemd. Van Cuba tot Lapland en van New York tot Krakau, ze staan er allemaal op. Zo nu en dan verandert de volgorde, voor zover deze al bestaat. Maar dit jaar, dat nog maar net begonnen is, staat er iets bijzonders op de planning.

Sinds mijn moeder een paar jaar geleden voor een maand vrijwilligerswerk naar Oeganda vertrok, stopt ze niet met hier enthousiast over te vertellen. Bíjna wilde ze daarna voor een nog veel langere tijd naar Malawi, maar ‘gelukkig’ is dat er niet van gekomen. Intussen heeft ze mij behoorlijk nieuwsgierig gemaakt naar haar zo geliefde Afrika. Al meer dan een jaar lopen we daarom met het idee rond om samen, met z’n tweeën, richting Afrika te vertrekken om een aantal weken vrijwilligerswerk te combineren met een safari. Afgelopen zomer hakten we de knoop door en boekten we onze tickets naar.. Kenia! Op 31 januari stappen we in het vliegtuig naar Mombasa om 3,5 week vrijwilligerswerk te gaan doen bij Stichting BeHoCa, een weeshuis waar straatjongens worden opgevangen.

Enkele jongens in het BeHoCa-huis
Enkele jongens in het BeHoCa-huis

Wát gaan we precies doen

Wat we precies gaan doen kan ik natuurlijk pas vertellen na afloop, maar er zijn wel een aantal verwachtingen. Tijdens de 3,5 week verblijven wij, net als de bewoners, ín het weeshuis. In de ochtend helpen we de jongens met opstaan en het klaarmaken voor school. Als ze terugkomen in de middag is het tijd voor huiswerk en een activiteit. Niet veel later zal er worden gegeten en brengen we de kinderen naar bed. In het weekend is er geen school en kunnen we leuke activiteiten bedenken. Overdag, als de jongens op school zijn, zullen we helpen met administratieve taken en huishoudelijke klusjes. Ook kunnen we dagrapporten schrijven of instellingen bezoeken. Aardig divers dus!

Per week ‘werken’ we waarschijnlijk vijf dagen en zijn we er twee vrij. In die vrije dagen willen we in ieder geval een safari boeken naar Amboseli NP of Tsavo East NP. Ook schijnen de stranden van Mombasa erg mooi te zijn en ben ik heel benieuwd naar de stad zelf. Genoeg te ontdekken dus!

Olifanten in Sri Lanka
Deze foto maakte ik in Sri Lanka, maar natuurlijk hoop ik in Kenia ook olifanten te spotten!

Gemengde gevoelens..

Ondanks dat ik er zelf voor heb gekozen om vrijwilligerswerk te gaan doen, ben ik er ook met een andere blik naar gaan kijken. Ik hoorde namelijk van een oud vrijwilligster dat ze spijt had van haar tijd in India. Haar motivatie bracht me deels op andere gedachten. Want, hoe mooi je idee ook is om je drie weken lang in te zetten voor de stichting en de jongens in het huis, wat voeg je, achteraf gezien, nou echt toe? Ik ben daar straks ruim drie weken, maar tegen de tijd dat de jongens mij goed en wel kennen ga ik weer weg. Toch hoop ik dat ik in deze korte tijd de kinderen in het weeshuis een fijne tijd kan geven en Melissa, de oprichtster van BeHoCa kan ondersteunen in het dagelijkse werkzaamheden. Dat is in ieder geval het minste dat we kunnen doen.

..maar super veel zin!

Toch heb ik super veel zin in dit bijzondere avontuur. En misschien een tikje egoïstisch ben ik ook ontzettend benieuwd naar het land Kenia. Want, als je hier dan toch bent, moet je natuurlijk ook op safari! Nu het dan ook echt 2018 is, begint het wel erg dichtbij te komen. Ik ben heel erg benieuwd of ik net als mijn moeder aangestoken word door het Afrika-virus. Ik ben er bang voor ;)

Wil je meer weten over Stichting BeHoCa of ook vrijwilligerswerk doen? Klik dan hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: