3x het mooiste uitzicht van Sri Lanka

Hoewel klimmen niet echt mijn favoriete bezigheid is (lees: mijn conditie is wel eens beter geweest), moet je wat over hebben voor het mooiste uitzicht. Overigens ben ik dat klimmen, hijgen, zweten en klagen diréct vergeten als ik eenmaal boven ben. Misschien komt het omdat we in Nederland alleen heuvels hebben waarbij je nauwelijks over de bomen kunt kijken, maar ik vind bergen gewoon bijzonder mooi! Laat Sri Lanka nou vrij bergachtig zijn, in ieder geval het binnenland. Met andere woorden; genoeg mooie plekjes om te genieten van spectaculaire uitzichten!

Pidurangala Rock met uitzicht op Lion Rock

Google Sri Lanka, en Lion Rock in Sigiriya komt als een van de bekendste bezienswaardigheden naar voren. Tot een dag voor vertrek richting Sigiriya is het plan dan ook om deze beroemde rots te beklimmen. Totdat we (twee vriendinnetjes en ik), onderweg naar de Gouden Tempel van Dambulla, een Nederlands gezin tegenkomen die vol enthousiasme vertelt over Pidurangala Rock. The Other Rock, zoals deze ook wel wordt genoemd, is een iets minder hoge rots tegenover Lion Rock. Naast dat het beklimmen van deze rots veel minder geld kost, is het ook nog eens een stuk minder toeristisch. Dat maakt het natuurlijk alleen maar leuker. Alleen de route er naartoe is al super mooi. Vanuit Dambulla kom je ineens in een heel andere omgeving. Onze gezellige tuktuk chauffeur rijdt ons dwars door de bossen. En oja, daar lopen ook olifanten!

Aangekomen bij de ingang van Pidurangala betalen we een paar euro en beginnen aan onze klim naar boven. Anders dan de trappen van Lion Rock is het pad naar de top van deze rots een prachtige tocht door groen en over uitgehakte stenen treden. Onderweg zijn er mooie plekken om even op adem te komen, zoals bij de liggende Boeddha. Vanaf hier begint trouwens ook het laatste en meest avontuurlijke stuk van de klim. Eerlijk is eerlijk, je moet niet bang zijn aangelegd en een klein beetje lenigheid komt goed van pas. De gigantische rotsen waar je overheen moet klauteren vind ik misschien nog wel het allerleukst! Totdat we bij de top zijn dan, want vanaf daar is het uitzicht adembenemend. Letterlijk. Het waait er zo hard dat je moeite moet doen om elkaar te verstaan. Maar dat is niet erg, want veel hoef je niet te zeggen.

Liggende Boeddha op Pidurangala Rock
Liggende Boeddha op Pidurangala Rock
Het uitzicht vanaf Pidurangala op Lion Rock
Het uitzicht vanaf Pidurangala op Lion Rock

Een echte vergelijking met Lion Rock heb ik niet, maar de lage entreeprijs, avontuurlijke klim, het minimaal aantal toeristen én het fantastische uitzicht op Lion Rock zijn voor mij reden genoeg om Pidurangala te eren!

Dé treinrit van Kandy naar Ella

De wereldberoemde treinreis van Kandy naar Ella is niet voor niets wereldberoemd. Jezus, wat is dit mooi! Eerlijk gezegd heb ik nog maar weinig treinreizen in het buitenland gemaakt, maar in Sri Lanka is dit echt een must-do! Tijdens de rit doe je zo’n acht uur lang niets anders dan genieten van het uitzicht. Het ene nog mooier dan het ander. In Nederland vind ik een treinreis van twee uur al lang, maar deze acht uur is alle behalve saai. Het is eigenlijk niet te beschrijven wat je onderweg allemaal tegenkomt. Toch ga ik een poging wagen, want dit wil je niet missen!

Eigenlijk is alleen de treinreis zelf al een ervaring op zich. Het constante geluid van de wielen over het spoor, lokale inwoners die onderweg eten en drinken verkopen en de ramen en deuren die bijna de hele reis open staan. En dan heb ik het nog niet eens over het uitzicht. Het voelt een beetje alsof je door een gigantisch kunstwerk rijdt. Het best omvattende woord voor het uitzicht is trouwens groen. Zeg maar gerust 50 shades of green, als het er geen 10.000 zijn. Van groene bossen en groene velden tot groene theeplantages en groene bergen. Tussen al het groen door komt er soms een waterval, tempel of brug tevoorschijn.

Onderweg van Kandy naar Ella
Theeplantages onderweg van Kandy naar Ella
Een van de stops tijdens de wereldberoemde treinreis
Een van de stops tijdens de treinreis
50 shades of green
50 shades of green

Hoewel deze treinreis ontzettend toeristisch is, ben ik van mening dat je het échte Sri Lanka niet hebt gezien zonder deze bijzondere rit. Je kan natuurlijk ook een tussenstop maken in een van de vele dorpjes onderweg, zodat je de treinreis over meerdere dagen verdeelt.

Little Adam’s Peak in Ella

Net als Pidurangala Rock en de treinreis van Kandy naar Ella is Little Adam’s Peak een échte aanrader als het gaat om fantastisch uitzicht. Little Adam’s Peak is een van de twee bergen die veel wordt beklommen vanuit het dorpje Ella. De route van het dorp naar de top is redelijk eenvoudig, maar erg mooi. In ongeveer een uur loop je naar boven. Onderweg wandelen we langs theeplantages en genieten van het weidse uitzicht. De route is met bordjes aangegeven, maar je kunt ook gewoon alle andere toeristen volgen. Want ja, het is een toeristische bezienswaardigheid, maar storend vind ik het niet. Op de theevrouwtjes na kom je onderweg geen commerciële winkeltjes tegen en de top bereiken is helemaal gratis. Dit kan natuurlijk nog veranderen, en dat zou mij gezien de toename van toeristen, niet echt verbazen. Nog een reden om Sri Lanka nú te bezoeken.

Naast het geweldige uitzicht is de sfeer hier, net als in Ella zelf, ontzettend fijn. Ik kan niet precies uitleggen waar dat aan ligt. Misschien zijn het de vele backpackers, de gezellige en hippe barretjes die ik in de rest van Sri Lanka een beetje miste of het fijne klimaat. Ik zou Ella in ieder geval niet overslaan. Want eerlijk, hier wordt toch iedereen blij van?

Niets aan toe te voegen
Niets aan toe te voegen
Uitzicht onderweg naar de top
Uitzicht onderweg naar de top

Wil je meer foto’s zien van mijn reis door Sri Lanka? Deze blogpost staat er vol mee!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: