DIY: Je eigen houten wereldkaart maak je zo!

Hoe vet is dit? Ik heb werkelijk een awesome houten wereldkaart aan mijn muur! Dit is echt mijn lievelingsuitzicht in mijn huis, ook al zit ik er eigenlijk altijd met mijn rug naartoe.. Ik had dit een paar jaar geleden op het internet gezien en was helemaal verliefd. Ik moest en zou ook zo’n wereldkaart hebben. En toen zag ik het prijskaartje.. oeps. Toen heeft mijn vriend maar besloten om hem zelf te maken en geloof mij, jij kan dat ook! Wil jij ook een wereldkaart van hout maken? Zo doe je dat!

Wil jij ook zo’n mooie houten wereldkaart aan de muur, maar ben je zelf niet zo handig?
Doe me gerust een berichtje, want dan maken wij er met liefde een voor jou! 

Tegenwoordig zie je trouwens steeds vaker dit soort wereldkaarten voorbij komen op bijvoorbeeld Facebook. Misschien is het nu ook wel goedkoper om het te bestellen, maar leuker is natuurlijk om te kunnen zeggen dat je je eigen houten wereldkaart hebt geknutseld ;).

houten wereldkaart
Mijn eigen houten wereldkaart aan de muur in de kamer.

Stap 1

Voordat het echte werk kan beginnen zoek je op google naar een afbeelding van een wereldkaart, het liefs met duidelijke lijnen. Als je zoekt op: “world map outline” krijg je goede resultaten, zoals deze: http://www.outline-world-map.com/outline-transparent-world-map-b1b. Zorg in ieder geval dat het een scherpe afbeelding is, want hij moet worden uitvergroot.

Stap 2

Als je een goede afbeelding hebt gevonden ga je deze uitvergroten tot de maat die jij wil. Mijn wereldkaart zoals op de foto is ongeveer 1.50 meter bij 1.00 meter. Maar je kan hem natuurlijk ook groter of kleiner maken, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt. De meesten van jullie zullen geen printer hebben waar je A1 formaat of groter kunt printen, dus je moet even kijken waar je dit in de buurt kunt (laten) doen.

Stap 3

Wanneer je de uitvergrote afbeelding op papier hebt, heb je alleen nog hout en zwart carbonpapier nodig. Het hout dat wij hebben is ongeveer 2 cm dik. Leg het zwarte carbonpapier op de houten plaat en daaroverheen de uitvergrote wereldkaart-afbeelding. Overtrekken maar! Zoals je op de foto ziet heb ik niet alle losse kleine eilandjes, want dat is echt super veel werk. Maar het kan natuurlijk wel!

Stap 4

Als je hiermee klaar bent kan het zagen beginnen. Het gemakkelijkste is om de wereld eerst op te delen in enkele grote stukken. Je kunt bijvoorbeeld Australië gemakkelijk van de rest afzagen. En dit doe je ook met Afrika, Zuid-Amerika enzovoort. Vervolgens ga je met een figuurzaag of decoupeerzaag de rest uitzagen. Daarna nog even schuren, et voila!

Stap 5

Het is handig om de verschillende stukjes nummers te geven en deze ook op de afbeelding te zetten, want sommige stukjes lijken best veel op elkaar ;). Als je klaar bent is het een kwestie van plakken. Wij hebben alle stukken gewoon op onze muur geplakt met lijm, maar je kan het natuurlijk ook op een groot stuk hout doen en deze verven, maar dat is up to you!

Doe je me even een fotootje als jouw wereldkaart van hout af is? Dat zou ik super tof vinden!

3 reacties

 • Jozien

  Hi! Wat voor soort hout heb je gekocht en waar precies? En je hebt dus gebruik gemaakt van een A0 formaat? Ik wil deze namelijk ook graag maken:)

  • Sanne

   Hé Jozien! Wat leuk dat je ook zo’n mooie wereldkaart van hout wil gaan maken :)
   Onze kaart is gemaakt van hardhouten multiplex van 18 mm dik. Mijn vader heeft een bouwbedrijf, dus wij hebben het daar uit het magazijn gevist haha, maar je kunt dit ook gewoon bij de Gamma (of een andere bouwmarkt) kopen. Je zou zelfs voor 9 mm dik multiplex kunnen kiezen, dat is een stukje goedkoper. Het formaat van onze kaart is inderdaad A0 formaat. Ik vind dit in onze kamer erg mooi staan, maar heb je een gigantische muur of juist heel klein stukje is een ander formaat misschien mooier. Je kan natuurlijk altijd de kaart op papier afdrukken en hem op de muur plakken om te zien of het mooi lijkt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en heel veel succes! Als de kaart is gelukt, stuur je me dan even een foto? Dat zou ik super leuk vinden!
   Groetjes Sanne

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: