Fietsen naar Schloss Charlottenburg

Fietsen in Berlijn: een must-do! (+ fietsroute)

Ik heb continue de neiging om keihard Biiiiicycle, biiiicycle.. te gaan zingen. Stralend zit ik op mijn fietsje, want hier word ik nou echt blij van. Beetje fietsen, beetje om me heen kijken en vooral Genieten met een hoofdletter g! Het ontdekken van een totaal nieuwe stad is wat ik zo leuk vind aan stedentrips. Een klein beetje bang was ik dat Berlijn grijs en grauw zou zijn, maar niets is minder waar. In drie dagen tijd heb ik het gevoel in Spanje, New York en Wenen tegelijk te zijn geweest. I want to ride my bicycle, I want to ride my biiiiiike!

De voordelen van fietsen 

Berlijn is schitterend, maar de vele bezienswaardigheden liggen best een stukje uit elkaar. Al fietsend bedenken we ons dat dat, naast het gigantische oppervlak van de stad, ook iets te maken kan hebben met de vroegere indeling van Berlijn. Tijdens de verdeling van Oost- en West-Berlijn was er natuurlijk geen sprake van één centrum. Terwijl andere steden best een duidelijk middelpunt kennen is dat in Berlijn niet het geval. Om je een idee te geven van de afstanden: East Side Gallery, waar je een stuk van de originele Berlijnse muur vindt, ligt zo’n 12 kilometer van Schloss Charlottenburg in het oude West-Berlijn. Lopend een beetje ver, maar met de fiets best goed te doen.

Fietsen in Berlijn naar Schloss Charlottenburg
Even poseren voor Schloss Charlottenburg

En juist dát maakt fietsen in Berlijn zo leuk! In hetzelfde tijdbestek zie je door te fietsen een stuk meer dan wanneer je zou gaan wandelen. En toch ben je met een fiets nog heel flexibel. Je kunt stoppen waar en wanneer je wilt, je fiets parkeren is geen probleem en onderweg kun je nog fatsoenlijk met elkaar blijven praten ook. Wat mij betreft heeft fietsen dus alleen maar voordelen!

Bij ons hotel AMANO Grand Central huren we voor €12,- per persoon een fiets die we de hele dag mogen gebruiken. Biedt jouw hotel geen fietsen aan? No worries, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden dichtbij. Kijk bijvoorbeeld eens op BimBimBikes waar je bij jou in de buurt goedkoop een fiets kunt huren. Handig!

Fietsen in Berlijn met deze fietsroute door West-Berlijn
Wij fietsten de oranje fietsroute door het westen van Berlijn

Onze fietsroute door West-Berlijn

Daar gaan we dan! Met een ietwat suffe fiets (alhoewel zo’n mandje toch verdomd handig is) vertrekken we richting de Siegessäule, het beginpunt van onze route door West-Berlijn. Deze hoge pilaar ligt in een rechte lijn met de bekende Brandenburger Tor en doet me gelijk denken aan het Columbus Monument in Barcelona. Op de brede weg tussen beide bezienswaardigheden is het weer business as usual, nadat we er een dag eerder nog gezellig over straat liepen met duizenden anderen tijdens Christopher Street Day (de Duitse Gay Pride). We fietsen een half rondje op de rotonde en vervolgen onze weg richting Kurfürstendamm.

Onderweg is het heerlijk rustig, helemaal wanneer we een stukje langs het water fietsen. Enkele minuten later doemt ineens de Gedächtniskirche op, voor mij een van de voornaamste redenen om deze route te fietsen. Wat een bijzonder mooi bouwwerk is dit. Deze voormalige kerk is tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Zelfs de torens hebben het niet gehaald. Wat ik zo mooi vind aan de restauratie ervan is dat ze er niet voor hebben gekozen de kerk opnieuw op te bouwen, maar het als het ware hebben gelaten zoals het was. Zo ziet het er veel indrukwekkender uit en kun je je een kleín beetje voorstellen wat bombardementen kunnen aanrichten.

Siegessäule
Het begin- en eindpunt van de route is de Siegessäule
De indrukwekkende Gedächtniskirche in Berlijn
De indrukwekkende Gedächtniskirche

Na een bezoekje en enkele rondjes om de kerk fietsen we verder richting Schloss Chartlottenburg. Een stuk van zo’n 4 kilometer fietsen we door een duidelijk chique buurt van Berlijn. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je in een of andere Spaanse stad bent beland. Schitterende herenhuizen en brede lanen met veel bomen. Tijdens deze hitte is het hier heerlijk om te fietsen. Onderweg passeren we gezellige koffietentjes en veel lokale inwoners lijken met hele families  gezamenlijk te brunchen. Ook spotten we onderweg nog een mooie muurschildering.

Schloss Charlottenburg past perfect in deze luxe wijk van Berlijn. Toch veranderd mijn gevoel van een Mediterrane stad gelijk in het gevoel in Wenen te zijn. Het immense paleis doet met denken aan het beeld dat ik heb van de Oostenrijkse hoofdstad, ook al ben ik daar nog nooit geweest. Het slot schijnt een gigantische tuin te hebben, maar wij houden het bij de voorkant. Het is eigenlijk ook veel te warm om rustig in de zon te lopen.

Héél goed komt het dan ook uit, dat een groot gedeelte van het laatste stuk route langs de rivier loopt. Qua bezienswaardigheden komen we eigenlijk weinig noemenswaardigst meer tegen, maar dat maakt helemaal niet uit. We waaien lekker uit langs het water, waar met ons een heleboel andere mensen de verkoeling opzoeken. Het eindpunt van de route is waar we begonnen zijn, de Siegessäule. Maar aangezien we onze fietsen de hele dag mogen gebruiken, trappen we nog lekker een eindje door. Uiteindelijk knopen we er de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Topographie des Terrors (een documentatiecentrum over nazi-misdaden) en het Holocaust Monument aan vast.

Holocaust Monument
Het indrukwekkende Holocaust Monument
Holocaust Monument
Je voelt je zo klein hier

We eindigen, zoals het hoort, op een terras langs de Spree vlakbij de Berliner Dom. Een koud drankje gaat er meer dan prima in na al dat zweten op de fiets. Pas nu merk ik hoe warm het eigenlijk is. Als we vandaag waren gaan wandelen hadden we lang niet zo veel gezien. Ik ben dus heel blij met onze ietwat suffe fietsen. Dat ga ik tijdens de volgende stedentrip zeker weer doen!

14 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: