Citytriptip: Met de auto naar Praag!

Omdat een stedentrip gewoon altijd een goed idee is, heb ik vandaag de citytriptip in het leven geroepen. Hoewel ik al aardig wat toffe steden heb bezocht, noem een Barcelona, Stockholm en Milaan, kan ik er geen genoeg van krijgen. Elke stad is weer zó anders en heeft zijn eigen mooie bezienswaardigheden en gezellige hotspots. Praag mag vereerd zijn, want deze eerste citytriptip staat in het teken van de Tsjechische hoofdstad. En hier vertel ik je waarom je Praag met de auto moet bezoeken!

Het was begin 2016 en mijn vriend en ik wilden op stedentrip. Nee wacht. Eigenlijk gaat het altijd zo, ik wil op stedentrip en hij gaat mee. Anyway, we twijfelden tussen Berlijn en Praag. Waarom? Omdat we graag met de auto naar een stad wilden en deze twee nog op een redelijke afstand liggen. Uiteindelijk werd het Praag en ik weet nog heel goed dat ik een paar dagen voor vertrek nog dacht: hadden we niet toch naar Berlijn moeten gaan? Ik had namelijk totaal geen idee wat ik van Praag moest verwachten en was bang dat het tegen zou vallen.

Met de auto naar Praag

(hoe kan dit nou tegenvallen?!)

Pasen in Praag

In ongeveer acht uur reden we met onze Polo van Deventer naar Praag. Vooral het laatste stuk, waarbij we een deel over binnenlandse wegen reden, was super leuk! Niet geheel verantwoord by the way, want op sommige plekken lag nog aardig wat sneeuw en wij hadden natúúrlijk geen winterbanden. En toen.. toen kwamen we aan in Praag! We gingen in het paasweekend en het weer was top. We sliepen trouwens in het PentaHotel, een hippe hotelketen met super gezellige lounge/bar/restaurant en lobby in één. En met een kwartiertje lopen ben je in hartje centrum, echt een aanrader!

Het leukste van een stedentrip vind ik het moment dat je voor het eerst de stad in loopt. Je kent de weg nog niet, je hebt nog totaal geen richtingsgevoel en alle restaurantjes en winkels die je tegenkomt zijn nieuw. Vanaf ons hotel liepen we naar het centrum en als je dan die eerste sprookjesachtige torens ziet weet je dat je in Praag bent.

Toen we op het oude stadsplein stonden wist ik dat we de goede keuze hadden gemaakt, Praag is prachtig! We liepen naar een van de vele bruggen om een mooie foto te maken van de Karelsbrug (want die mag natuurlijk niet ontbreken) en zagen een restaurant/bar op het water. We genoten van een drankje en wat pizzabrood en liepen verder door de stad.

Een bijkomend voordeel in Praag is trouwens het prijsniveau. Vergeleken met Nederland betaal je een stuk minder voor eten en drinken, vooral als je een beetje de lokale tentjes opzoekt. Ondanks de drukte door Pasen was het erg gezellig. Het hele plein stond vol met kraampjes waar je het lekkerste Tsjechische eten en drinken kon kopen.

Wandelend de stad door

De volgende dag gingen we voor een nieuw record op de stappenteller! De metro is super handig, maar ik vind het zelf altijd veel leuker om te lopen, dan zie je zoveel meer. Vanaf het oude centrum zie je in de verte, op een heuvel de Petrín uitkijktoren, de Eifeltoren van Praag. Daar wilden we heen. Het is even doorzetten, want de weg er naartoe loopt redelijk steil omhoog, maar als je eenmaal boven bent is het uitzicht super mooi! Het is leuk om op de heuvel door de straatjes te lopen. Je voelt daar toch een andere sfeer dan middenin het centrum.

Van al het gewandel hadden we behoorlijk honger gekregen, dus zochten we een plekje bij het Bellavista restaurant. De bediening liet nogal te wensen over, maar ze hebben wel een van de beste uitzichten van de stad!

Prachtig uitzicht over Praag

Toen we terug waren in het centrum aten we bij El Toro Negro, een Mexicaan aan het bekende plein. Tot dat moment had ik me nog niet afgevraagd waar ik een van de meest bekende bezienswaardigheden van Praag kon vinden. Tot het zo’n tien minuten voor zes was en zich een zwerm toeristen vlak voor het restaurant verzamelde. Het leek mij een nogal grote groep voor een rondleiding door de stad. Waarschijnlijk is het astronomische uurwerk voor veel mensen een van de redenen om Praag te bezoeken. Voor mij niet per sé, haha.

De andere kant van Praag

Omdat de spierpijn nog niet voelbaar was, gingen we nog maar een stukje wandelen. Dit keer weer naar de overkant van de Moldau, naar het Letna Park. Opzich stelt het park niet zo veel voor, maar het was er heerlijk rustig en je hebt mooi uitzicht op het centrum van Praag aan de overkant. Toen we weer dichtbij het centrum waren staken we de rivier over en struinden we door de gezellige straatjes. De leukste straatjes zijn trouwens die met kasseien bezaaid, achter het bekende plein.

Als je nog iets verder van het plein vandaan loopt kom je ook steeds meer bekende winkels tegen, zoals H&M en Mango. Toch vond ik het winkelen in Praag een klein beetje tegenvallen, maar dat was dan ook echt het enige! We konden de stad natuurlijk niet verlaten zonder wat lekkers van de Paasmarkt te scoren, dus dat deden we. Ik koos voor een heerlijk broodje met een soort shaslick ertussen en als toetje nam ik trdelnik, een soort gedraaid deeg met daarin chocopasta, goddelijk!

Pasen op het bekende plein in Praag

Sproojesachtige stad

Conclusie: Praag is top! De stad heeft iets sprookjesachtigs door die aparte torens en gebouwen. Op de een of andere manier deed het me soms denken aan Harry Potter, i don’t know why. Je kunt de stad prima te voet ontdekken, dat vind ik persoonlijk erg leuk en het heeft gewoon heel veel sfeer. Ik vond de paasmarkt erg gezellig, maar het is dan natuurlijk wel nóg een stukje drukker dan normaal. En verder kan ik alleen maar zeggen, ontdek het zelf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: