Waarom de Belgische Ardennen helemaal niet suf zijn

Heel eerlijk had ik nooit gedacht dat dit nog eens een titel van een van mij blogs zou worden. Ik was er namelijk van overtuigt dat de Belgische Ardennen een van de meest duffe bestemmingen ooit was. Maar hier moet ik toch even op terugkomen. Want mensen, de heuvelige regio van onze zuiderburen is echt de moeite waard. Oke, het gehalte 65+ is vrij hoog en je vindt er geen superhippe steden. Maar, na alle sportieve activiteiten die je hier kunt doen, heb je ook helemaal geen zin om de stad in te gaan.

Afgelopen september ging ik met twee vriendinnetjes een weekend weg. Onder het motto “niet te ver en niet te duur” kwamen we uit in de Ardennen. En omdat we een ontzettend leuk en vooral actief weekend hebben gehad, wil ik dit toch even met jullie delen.

Ver weg, maar toch dichtbij

Het grote voordeel van de Belgische Ardennen is dat je er (een beetje afhankelijk van waar je woont) binnen drie uur bent. Voor een weekendje is het met de auto in ieder geval prima te doen. Te gek eigenlijk, dat je na slechts drie uur rijden al in zo’n andere omgeving bent. Mijn Volkswagentje heeft soms zelfs moeite om tegen de bergen op te komen, al kan dat ook liggen aan mijn schakelkunsten. Dit is toch wel even anders dan die paar heuveltjes in Nederland. We vertrekken op vrijdagmiddag en arriveren rond half 8 op onze bestemming; Stavelot!

Rivier Amblève die langs het vakantiepark stroomt
Rivier Amblève die langs het vakantiepark stroomt

Voor een paar tientjes per persoon boeken we een vierpersoonsbungalow op het vakantiepark Domaine Long Pre. Een prima accommodatie voor twee nachten, maar verder moet je er vooral niet te veel van verwachten. Het chagrijnige personeel is in ieder geval zelf ook erg aan vakantie toe. Gelukkig maakt de omgeving alles goed! Vanuit onze bungalow lopen we zo het bos in en de rivier Amblève ligt letterlijk op een steenworp afstand. Aan de natuur ligt het in ieder geval niet.

Vét veel te doen

Na een zelf gekocht ontbijtje zijn we helemaal klaar voor een dag vol bloed, zweet en tranen. Echter blijkt na een belletje met de activiteitenorganisatie dat er nog maar één optie mogelijk is, namelijk via ferrata, ook wel klettersteigen genoemd. Ik heb werkelijk geen idee waar ik aan ga beginnen, maar let’s do this!

Een uur later staan we met knikkende knietjes onderaan een hoge en super steile rots met hier en daar een stalen beugel om je aan vast te houden. Na een supersonisch korte introductie mogen we het zelf uitzoeken. Nou ben ik op zich helemaal niet bang aangelegd, maar dit ziet er pretty heftig uit. Het eerste half uur vraag ik me dan ook af waar ik in godsnaam aan ben begonnen. Waarschijnlijk denkt de rest van de via ferrata-deelnemers dit ook, aangezien we ons gedragen als drie hysterische gekken.

Bij via ferrata leg je al klimmend een parcours af terwijl je vast zit met een klimgordel. Je kunt je verplaatsen met behulp van staalkabels in de rots. Onderweg kom je verschillende obstakels tegen en twee keer zoefen we over de afgrond met een katrol. Uiteindelijk heb ik de smaak te pakken en begin ik de lol ervan in te zien. Via ferrata is echt gaaf! Naast dat je actief bezig bent kun je af en toe ook genieten van het super mooie uitzicht. Wil jij dit ook doen? Reserveer dan op de site van New Life en klim binnenkort ook hierrr!

Via ferrata in de Belgische Ardennen
Kijk even hóe hoog!
Via ferrata in de Belgische Ardennen
Uiterste concentratie

De natuur is b-e-a-utiful

Maar echt! Ik had nooit verwacht dat de natuur relatief dicht bij huis zo anders zou zijn. Natuurlijk hebben we in Nederland ook bossen en riviertjes, maar in België is het toch allemaal net wat ruiger. De bergen zijn hoger en de bossen lijken groter en groener. Na ons via ferrata avontuur stappen we ook nog op de mountainbike. Want als je íets moet doen in de Belgische Ardennen, dan is het mountainbiken.

Dit was niet het beste idee van het weekend. Zeg maar gerust het allerslechtste! We vergissen ons een klein ietsiepietsie beetje in de af te leggen afstand én de hoeveelheid hoge, steile heuvels (BERGEN!) onderweg. Dat resulteert in een gigantisch zere kont, ontzettend zere benen en een niet al te best humeur. Maaar, ondanks de hel waar we ons in bevinden geniet ik heel erg van het schitterende uitzicht. Na iedere bocht wordt het landschap anders en ik heb echt het gevoel dat ik ver van huis ben.

Ook de volgende dag, als we door het bos wandelen dat gelijk naast het vakantiepark ligt, word ik helemaal gelukkig. Op momenten zoals deze snap ik zó goed dat frisse buitenlucht gezond voor je is. Eigenlijk zou ik dit veel vaker moeten doen!

Uitzicht tijdens via ferrata
Het uitzicht tijdens via ferrata
Mountainbiken rondom Coo
Mountainbiken rondom Coo
Ochtendwandeling door het bos
Ochtendwandeling door het bos

Wil jij ook een weekendje weg naar de Belgische Ardennen? Als je op Booking.com boekt via deze link ontvang je 15 EUR korting (en ik ook)!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: