5 redenen om voor het eerst te gaan duiken!

Uit mijn vorige blog bleek al dat ik sinds mijn eerste keer helemaal gek ben op duiken. De vet mooi gekleurde visjes en het koraal in de zee, de eerste keer ademhalen onder water en de vrijheid die je voelt op zo’n tien meter diepte. Ik vind het heel speciaal! Omdat ik het zelf allemaal super spannend vond de eerste keer (en de tweede en derde keer) en je soms gewoon dat extra duwtje nodig hebt om iets nieuws te proberen vind je hier 5 redenen om ook een introductieduik te maken!

Voor het eerst onder water ademhalen

Laten we beginnen met het grootste cliché, maar daarom niet minder waar. Tijdens mijn introductieduik in het zwembad voelde het allemaal nogal vreemd, dat ademhalen onder water. Vooral omdat je alleen via je mond kunt ademhalen en niet door je neus, iets wat je boven water onbewust heel veel doet. Maar eenmaal  in de zee gaat het als vanzelf. Dat kwam bij mij vooral omdat ik onder de indruk was van letterlijk álles om me heen. Daardoor vergat ik helemaal dat ik dat ademhalen even daarvoor nog heel lastig vond. Inmiddels heb ik drie duiken gemaakt en het blijft een bijzonder gevoel. Lijkt jou dit juist het engste gedeelte van duiken? Bedenk dan dat er een professionele duiker mee is die precies weet wat hij doet en jou altijd kan helpen.

De onderwaterwereld is een wereld op zich

Een duik onder water is een beetje alsof je een kijkje mag nemen in een geheimzinnige, andere wereld. In die andere wereld wordt niet gelopen, maar gezwommen en in een geheime taal gecommuniceerd. Na een tijdje moet je weer terug naar de gewone wereld, want wij kunnen ons even aanpassen, maar niet zo lang. En dat is maar beter ook. De onderwaterwereld is dus écht een wereld op zich. Als je ooit Finding Nemo hebt gezien (zo nee, ga je schamen!) snap je misschien een beetje wat ik bedoel. Nou zijn Nemo en Dory natuurlijk tekenfiguren, maar je komt dat soort visjes wel degelijk tegen tijdens het duiken. Ik was dus ook helemaal happy toen ik Nemo (eigenlijk clownvis of anemoonvis) voorbij zag zwemmen op Bali! Dory moet ik overigens nog vinden ;)

Zo leuk vond ik het! 

Je doet iets nieuws

Iets nieuws proberen is altijd spannend. Maar zodra je het gedaan hebt juist extra leuk! Want laten we eerlijk zijn, the only things you regret are the things you don’t do. Toch?! Precies om die reden sprong ik bijna twee jaar geleden het diepe in en ik had nooit kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Als er ook maar iets in je zegt dat een duik onder water misschien een leuk idee is, wat houdt je dan nog tegen? Het enige wat kan gebeuren is dat het tegenvalt en je je geld kwijt bent. Maar lig je daar nou echt wakker van? Ik vond het erger dat ik op Kreta niet durfde en ik achteraf baalde omdat we het niet hadden gedaan.

Je voelt je vrij

Ik denk dat duiken een beetje hetzelfde voelt als een astronaut in de ruimte. Nou ben ik nooit in de ruimte geweest (serieus), maar iedereen kent het gevoel van onder water zijn. Je beweegt veel gemakkelijker, maakt salto’s, handstanden, alles. Hoewel ik niet denk dat het verstandig is om deze trucjes tijdens het duiken uit te voeren, snap je hopelijk wel een beetje wat ik bedoel. Door lucht in of uit je vest te laten lopen ga je omhoog of omlaag en vooruit ga je door te flipperen. Je beweegt dus heel anders dan je boven water gewend bent. Grappig vond ik wel dat je onder water helemaal niet doorhebt dat je met een zware tank vol lucht op je rug zwemt. Totdat je uit de zee komt en je bijna achterover dondert.

Misschien wordt duiken ook wel jouw nieuwe hobby

Dit zou toch geweldig zijn? Want wie wil nou geen nieuwe hobby ontdekken? Eerlijk is eerlijk, je duikbrevet halen is niet heel goedkoop. Maar als je deze eenmaal op zak hebt hoeft het niet veel meer te kosten. En ben je zoals mij heel erg benieuwd naar ‘nieuwe’ duikbestemmingen, dan kun je eeuwig doorgaan met ontdekken. Ik heb momenteel alleen nog maar duiken gemaakt op Curaçao en Bali, maar er staan nog heel veel bestemmingen op mijn lijstje. Zo wil ik heel graag nog een keer naar Egypte en lijkt het me super tof om in Kenia een sprong in het diepe te maken als ik daar volgend jaar februari ben. En vind je een ‘gewone’ duik saai worden, dan kun je altijd nog gaan wrakduiken, nachtduiken of reddingsduiken!

Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar met duiken. Wil jij voor het eerst gaan duiken en heb je vragen of ben jij ook een duikfanaat en mis je nog redenen in dit rijtje? Let me know!

20 reacties

  • Sanne

   Oh cool! Free diving vind ik een beetje eng klinken, maar volgens mij is dat een kwestie van heel veel oefenen, of niet? Jullie weten in ieder geval wel hoe mooi het op veel plekken onder water is :)

 • Kim

  Hee wat leuk om te lezen. Ik heb nog nooit gedoken en het lijkt me stiekem ook wel een beetje spannend. Maar het moet zo de moeite waard zijn! Jij hebt me alweer wat goede redenen gegeven om het toch eens te gaan doen :-)

  • Sanne

   Wat leuk dat ik je goede redenen heb gegeven om het een keer te proberen! Ik vond het de eerste keer (en de keren daarna) ook best wel spannend, maar toen ik eenmaal de zee in ging veranderde de spanning gelijk in enthousiasme :)

 • Ana Rita

  Ik heb ooit een keer gedoken met een vriendin op vakantie in Sunny Beach maar het was heel troebel onder water en zag verder ook geen bijzondere vissen ofzo.. en de lucht die ik inademende voelde zo droog aan! Ik hoor zoveel te gekke verhalen over duiken maar door die slechte ervaring hoeft het van mij niet meer zo.. hou het wel bij snorkelen haha :) Maar wel heel leuk om te lezen dat jij er zo van geniet!

  • Sanne

   Jammer dat het water zo troebel was. Ik heb ook eens in Nederland gedoken met een zicht van ongeveer een meter, maar toch vond ik dat ook wel weer heel bijzonder. Maar ik snap dat die herinnering in Sunny Beach je niet erg enthousiast heeft gemaakt ;)

 • Linda | travellersoftheworld

  Ik heb nog nooit gedoken. Ik durf het ook niet eigenlijk. De eerste keer met snorkelen raakte ik zo in paniek, dat ik over duiken denk dat ik dat gewoon beter niet moet doen. Snorkelen vind ik inmiddels leuk, maar ik stikte de eerste keer bijna in zeewater en kan nog steeds wel eens paniekerig zijn met ademhalen, dat ik liever niet tien meter diep ga, haha. Ik geloof wel dat het heerlijk is! Vroeger wilde ik ook altijd heel graag duiken, maar nu heb ik die behoefte echt niet meer

  • Sanne

   Vervelend dat je zo’n nare ervaring hebt gehad.. Ik kan me goed voorstellen dat je duiken dan helemaal niet meer ziet zitten en het is natuurlijk zonde van je geld als je van tevoren al weet dat het waarschijnlijk toch niet wat wordt. Gelukkig is snorkelen ook prachtig en een goed alternatief :)

 • Me over ME Travel

  Ik ben helemaal gek van duiken. Zelfs toen ik in Nederland woonde lag ik ieder weekend in het water. In een donker meer en als het niet anders kon, op de bodem van het zwembad. Als je wat meer ervaring hebt, moet je de Blue Hole van Belize in. Dat is zo verschrikkelijk mooi en bijzonder. Veel duikplezier!

  • Sanne

   Wat leuk! Ik heb vorig jaar voor het eerst in Nederland gedoken en ondanks dat het zicht slechts één meter was vond ik het toch wel bijzonder. Blue Hole lijkt me geweldig, maar eerst even mijn duikbrevet halen in Egypte dit jaar (hopelijk!) ;)

 • Hip on Trip

  Ik heb helaas last van mijn oor, waardoor ik niet kan duiken. Jammer is dat, want ik ben gek op de onderwaterwereld en als het ook maar even kan, duik ik die zee in en ga snorkelen. Ook mooi, hoor.

 • Leonie Linotte

  Als je eenmaal begint met duiken, plan je meteen je volgende duik weer! Het is een verslaving! Ik heb onlangs mijn vriend voor het eerst mee weten te krijgen voor een fundive. Hij vond het absoluut waanzinnig!

 • Janet | thatonetime

  Ik heb jaren geleden voor het eerst gedoken op Curacao en heb inmiddels mijn Open Water en Advanced gehaald…. toch blijf ik vaak problemen met mijn oren houden, waardoor ik het vaak oversla of over moet slaan. Balen wel..

  • Sanne

   Ooh dat is balen inderdaad! Maar op dat soort momenten moet je natuurlijk toch naar je lichaam luisteren.. Grappig dat we allebei op Curacao voor het eerst hebben gedoken, een mooie ervaring :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: