5 redenen om voor het eerst te gaan duiken!

Uit mijn vorige blog bleek al dat ik sinds mijn eerste keer helemaal gek ben op duiken. De vet mooi gekleurde visjes en het koraal in de zee, de eerste keer ademhalen onder water en de vrijheid die je voelt op zo’n tien meter diepte. Ik vind het heel speciaal! Omdat ik het zelf allemaal super spannend vond de eerste keer (en de tweede en derde keer) en je soms gewoon dat extra duwtje nodig hebt om iets nieuws te proberen vind je hier 5 redenen om ook een introductieduik te maken!

Voor het eerst onder water ademhalen

Laten we beginnen met het grootste cliché, maar daarom niet minder waar. Tijdens mijn introductieduik in het zwembad voelde het allemaal nogal vreemd, dat ademhalen onder water. Vooral omdat je alleen via je mond kunt ademhalen en niet door je neus, iets wat je boven water onbewust heel veel doet. Maar eenmaal  in de zee gaat het als vanzelf. Dat kwam bij mij vooral omdat ik onder de indruk was van letterlijk álles om me heen. Daardoor vergat ik helemaal dat ik dat ademhalen even daarvoor nog heel lastig vond. Inmiddels heb ik drie duiken gemaakt en het blijft een bijzonder gevoel. Lijkt jou dit juist het engste gedeelte van duiken? Bedenk dan dat er een professionele duiker mee is die precies weet wat hij doet en jou altijd kan helpen.

De onderwaterwereld is een wereld op zich

Een duik onder water is een beetje alsof je een kijkje mag nemen in een geheimzinnige, andere wereld. In die andere wereld wordt niet gelopen, maar gezwommen en in een geheime taal gecommuniceerd. Na een tijdje moet je weer terug naar de gewone wereld, want wij kunnen ons even aanpassen, maar niet zo lang. En dat is maar beter ook. De onderwaterwereld is dus écht een wereld op zich. Als je ooit Finding Nemo hebt gezien (zo nee, ga je schamen!) snap je misschien een beetje wat ik bedoel. Nou zijn Nemo en Dory natuurlijk tekenfiguren, maar je komt dat soort visjes wel degelijk tegen tijdens het duiken. Ik was dus ook helemaal happy toen ik Nemo (eigenlijk clownvis of anemoonvis) voorbij zag zwemmen op Bali! Dory moet ik overigens nog vinden ;)

Heel blij toen ik deze schildpad zag!

Je doet iets nieuws

Iets nieuws proberen is altijd spannend. Maar zodra je het gedaan hebt juist extra leuk! Want laten we eerlijk zijn, the only things you regret are the things you don’t do. Toch?! Precies om die reden sprong ik bijna twee jaar geleden het diepe in en ik had nooit kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Als er ook maar iets in je zegt dat een duik onder water misschien een leuk idee is, wat houdt je dan nog tegen? Het enige wat kan gebeuren is dat het tegenvalt en je je geld kwijt bent. Maar lig je daar nou echt wakker van? Ik vond het erger dat ik op Kreta niet durfde en ik achteraf baalde omdat we het niet hadden gedaan.

Je voelt je vrij

Ik denk dat duiken een beetje hetzelfde voelt als een astronaut in de ruimte. Nou ben ik nooit in de ruimte geweest (serieus), maar iedereen kent het gevoel van onder water zijn. Je beweegt veel gemakkelijker, maakt salto’s, handstanden, alles. Hoewel ik niet denk dat het verstandig is om deze trucjes tijdens het duiken uit te voeren, snap je hopelijk wel een beetje wat ik bedoel. Door lucht in of uit je vest te laten lopen ga je omhoog of omlaag en vooruit ga je door te flipperen. Je beweegt dus heel anders dan je boven water gewend bent. Grappig vond ik wel dat je onder water helemaal niet doorhebt dat je met een zware tank vol lucht op je rug zwemt. Totdat je uit de zee komt en je bijna achterover dondert.

Mijn tweede duik op Bali

Misschien wordt duiken ook wel jouw nieuwe hobby

Dit zou toch geweldig zijn? Want wie wil nou geen nieuwe hobby ontdekken? Eerlijk is eerlijk, je duikbrevet halen is niet heel goedkoop. Maar als je deze eenmaal op zak hebt hoeft het niet veel meer te kosten. En ben je zoals mij heel erg benieuwd naar ‘nieuwe’ duikbestemmingen, dan kun je eeuwig doorgaan met ontdekken. Ik heb momenteel alleen nog maar duiken gemaakt op Curaçao en Bali, maar er staan nog heel veel bestemmingen op mijn lijstje. Zo wil ik heel graag nog een keer naar Egypte en lijkt het me super tof om in Kenia een sprong in het diepe te maken als ik daar volgend jaar februari ben. En vind je een ‘gewone’ duik saai worden, dan kun je altijd nog gaan wrakduiken, nachtduiken of reddingsduiken!

Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar met duiken. Wil jij voor het eerst gaan duiken en heb je vragen of ben jij ook een duikfanaat en mis je nog redenen in dit rijtje? Let me know!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: